matildajohansson

Kategori: MAT

hemgjord sushi

Onsdag 8 Februari 08:00

I fredags fick Martin en mycket bra idé - nämligen att vi kunde göra egen sushi till middag! Jag var helt på det. Det blev riktigt mumsigt, och kändes nice att kunna bestämma innehållet (och framför allt mängden) helt själv. När man köper sushi så kan vissa ställen nämligen vara lite snåla med innehållet tycker jag hehe.. Ni ser ju på bilderna hur det blev men jag tänkte att jag kunde berätta om vad vi hade i våra makirullar. Ganska basic egentligen men sjukt gott. Vi gjorde en california med lax, avokado, gurka och lite sesamfrön. Och en med tonfiskröra (tonfisk blandat med lite majonäs), avokado och gurka. Sååå gott! Det enda jag saknade var wasabi i soyan som vi glömde köpa...(läs skippade att köpa pga snålhet hehe).

 Något att laga till helgen kanske? :-) KRAM

söndagsfrukosten

 

Söndag 5 Februari 12:48

     

Söndagsfrukosten! Bara älskar när man har tid att göra iordning en stor frukost och äta den i lugn och ro. För mig blev det macka med tonfiskröra (tonfisk, lite majonäs, lite grädde och liite ketchup) och gurka, två fröknäcke med avokado och limepeppar (fave combo<3), lite fil med Pauluns hallon/kakao-granola, några apelsinklyftor och en kopp svart kaffe. Och ett ägg slank ner det också! Snacka om dunderfrulle! :-)

Nu är vi mätta och redo för att ta oss an denna söndag! Igår var en riktig lat dag vilket var välbehövligt men man känner sig riktigt seg efter en hel dag i soffan framför teve, dator och mobiltelefon haha.......så idag är det produktivitet som gäller! Planen är att ta tag i all återvinning och åka iväg med den, titta in en runda på Rusta för att köpa blockljus, hämta ett paket på MQ, kolla på växter och blommor på Plantagen och veckohandla på mataffären. Hoppas att vi hinner med alla dessa ärenden + träna innan magarna börjar kurra igen haha...vi får vara effektiva helt enkelt. Dags att sätta fart!!! Hej så länge kära ni <3

Man tager vad man haver

Söndag 22 Januari 21:10

Oj oj oj vikken seg söndag. Idag har det inte gått i många kilometer i timmen här om säger så haha, och samma sak igår efter att jag kom hem från en jobbnatt. Vi har varit jättetrötta helt enkelt, så är det ibland. Då är det skönt att bara få va hemma och ta igen sig. Det har varit serietittande, paus för matintag, tupplurer, lite såsande och fixande i hemmet och häng i soffan.... Men jag är faktiskt lite krasslig också, det får jag räkna med i bilden så känns det okej ;-)

Nu ikväll när hungern började göra sig påmind hos oss tog jag saken i egna händer och skrapade ihop lite av varje som vi hade hemma. Vilket resulterade i jättegoda kycklingwraps! Eller det var iallafall vad Martin sa, själv kände jag bara lite av smakerna på grund av förkylningen...men mätt o go i magen blev jag i vilket fall!

 Tulpanerna jag köpte i onsdags. De börjar se lite trötta ut nu hehe...men har njutit väldigt mycket av att ha färska fina blommor hemma. Det fanns även några vita tulpaner av någon speciell sort i affären som såg lite annorlunda och typ "tufsiga" längst upp...de hade jag velat haaa få*....hint till min pojkvän ;-)))*

Nä nu blir det att återuppta chill-hänget med en bit mörk choklad (läs massa mörk choklad) och fortsatt serietittande. Eller om jag ska fortsätta hänga med datorn, slösurfa och förbereda ett lite större blogginlägg om miljövänlighet som jag håller på att jobba med...kanske blir en kombo av allt. Hoppas iallafall ni har en fin söndagskväll!! KRAM 

en juice om dagen...

Söndag 15 Januari 22:23

...är bra för immunförsvaret! Hehe ;-)

Go' kväll på er! ♥ Jag har precis lagt mig i soffan efter skön dusch och sen middag, och tänkte nu fixa iordning ett inlägg om min dag (lyckades iallafall någorlunda med att ta en bild varje timma idag haha!) men först tänkte jag berätta om det som är på bilderna ovan.

I julklapp fick jag något riktigt bra av mamma - en slow juicer! Har användt den flitigt de senaste veckorna, tycker det känns så mysigt och lyxigt att fixa iordning sin egna juice på morgonen eller när som under dagen när man är sugen på något fräsht. :-) Tydligen ska det vara bättre med en slow juicer än en vanlig juicecentrifug då denna arbetar lite långsammare - då utvinns verkligen alla av de näringsämnena som finns i frukterna och grönsakerna! Att det pressar sakta gör också att verkligen all vätska i det man pressar tas till vara på. Om jag säger såhär..jag provade att smaka på fruktköttet (som kommer ut ur ett annat hål än juicen) och det var verkligen krut-torrt samt smakade i princip ingenting haha!! Det säger nog endel om hur effektiv denna slow juicer är! :-P

Hittils har jag bara gjort juice på ganska basic men ack så goda frukter (och en grönsak lol) - apelsin, äpple, morot, lite citron en gång och mango. Och så har jag gjort mina ingefärashots också, supersmidigt. Men hade velat testa lite annat också. Gröna juicer är nog inget för mig (eller man vet ju inte förrän man testat haha) men jag hittade ett recept som hette "melonjuice med hallon och fläder" HÄR och det lät ju lite annorlunda och dessutom sjukt gott! Så får testa det nån gång! :-)

en guldkant på vardagen

Tycker verkligen om mina nya kaffemuggar så mycket! Snacka om en guldkant på vardagen, (bokstavligt talat haha). Hade kikat på dom flertalet gånger innan jag, trots att jag egentligen borde prioretera mina pengar på annat just nu, stack in och köpte de inne på Indiska. Ångrar det inte en sekund :-) Ser framför mig hur glad jag kommer bli och hur mycket bättre min dag kommer bli varje gång gång det är kaffedags och jag plockar fram dessa hihi. Bra sätt att legitimera ett köp tycker jag ;-) Sånt som gör tillvaron lite trevligare och liite härligare är alltid välkommet! 

first we eat, then we do everything else

Rubriken <3 haha! :-)

Igårkväll lagade jag lasagne till middag! Som ni ser här ovan. Det var faktiskt första gången jag gav mig på att göra hemgjord lasagne och jösses vad gott det blev, om jag får säga det själv hehe. Enligt min uppfattning är det viktigt att låta köttfärsåsen puttra och götta till sig på låg värme så länge som möjligt (minst 20 min men gärna längre) innan själva lasagnen "läggs ihop". Då blir det mycket smak! Kycklingbuljongen som jag la in en bild på här ovan är även GULD, den rekommenderar jag starkt. Alltså vad kul det är att laga mat från scratch, när det är upp till en själv hur resultatet blir och när det dessutom blir riktigt gott. Alltså känner mig verkligen så inspirerad att samla på mig mer och mer erfarenhet och kunskap i köket framöver!! 

På tal om matlagning och sånt, förra söndagen gjorde vi en matsedel hemma inför den nu gångna veckan, handlade allt vi behövde på en gång osv, vilket är något jag verkligen vitt fortsätta med. Det är både ekonomiskt och väldigt tillfredsställande för ett kontrollfreak som mig att sitta ner och planera och komma överens om måltider inför den kommande veckan och sedan veta vad som ska lagas varje dag. Man slipper 1. diskussionerna var eviga kväll om "vad ska vi äta ikväll då..??" och 2. hinna bli sådär panikhungrig innan man kommer fram till vad man ska laga/handla och 3. småhandla var och varannan dag = dyrt. Planering is key helt enkelt! Planering in my heart for ever and eveeerr.

Olgas crepes & gelato

Klostergatan 42, Jönköping

Igår efter jobbet följde min syster med mig hem till Jönköping för att ha lite sister time på kvällen. Vi gick till Olgas crepes & gelato. Det var så mysigt att komma in där från kylan ute och sätta sig med varsin god crepe och en cappucino. Och vi hade det så trevligt<3 Dock tyckte vi båda att det blev alldeles för sött till slut med crepsen, jag hade dessutom även pepparkaksglass till min hehe. Nästa gång blir det att testa deras matigare alternativ, och till sommaren lär det bli en och annan gelato..såå gott!

Smoothie bowl

Såhär såg min morgonstund ut idag. Gjorde mig en mumsig smoothie bowl till frukost och drack en kopp té till. Det var faktiskt första gången jag åt smoothie med sked, har tyckt att det känns mycket smidigare att dricka med sugrör och det är nog något har håller fast vid nu efter att ha testat smoothie bowl haha. Det var lite jobbigt men det kanske var för att jag inte gjorde den tillräckligt tjock? Kanske får testa igen, blev i alla fall väldigt fint och bloggvänligt, håller ni inte med? ;-)  

Idag ska jag se till att beta av en del tråkiga men nödvändiga saker, som är väldigt skönt när man väl har fått det gjort. Köra några tvättar, plocka i rummet, göra matlådor för veckan samt spana vidare efter boende. Sen ger jag mig förmodligen ut på en promenad någon gång under dagen, det är ju helt fantastiskt fint ute nu när det är både snö och sol. Ljuset är väldigt uppskattat<3 Latero!!

 

fredagslunch på tegel

I fredags (igår) inledde jag min lediga långhelg med att möta upp Madde som jag inte träffat på hur länge sen som helst. Vi tog en lunch på Tegel (bilder ovan) som ligger i Jönköping och vi båda tog en av dagens rätter som var schnitzel. Det var första gången jag käkade lunch där och måste säga att jag tycker om stället samt maten jättemycket. Industriellt men ändå mysig lokal och efter maten kan man gå upp en våning till deras galleri och ta en kopp kaffe på maten. Mys! Vi satt där väldigt länge och tog igen en massa som vi missat i varandras liv och gick sen en sväng i några butiker innan vi skiljdes åt. Sen åkte jag hem till bae och spenderade kvällen där, en lugn och skön myskväll med matlagning och vin. Idag har Martin skrivit högskoleprovet så för mig blev det sovmorgon följt av en runda på stan ensam. Nu har vi båda kommit hem igen och ska strax till M's farmor för att äta middag där, sen hoppas jag att det blir att kika på Så mycket bättre på teve. Älskar att det dragit igång igen, världens bästa program på hösten. Well well, ha en trevlig lördagskväll hörni, det ska jag ha. <3

 

Dadelchokladbollar

Idag var jag uppe med tuppen för att göra ett ärende på umo, och efter det gjorde jag lite andra saker på stan samt handlade i mataffären. Har tänkt några dagar att jag vill baka nyttiga chokladbollar så behövde bland annat dadlar till det. Och jösses vad dyrt det är med dadlar, nästan 200 kr per kg. Tur att man inte behöver så många! ;-)

Nu har jag iallafall stått i köket hela förmiddagen i fullt sjå att laga middagen färdig lagom till när pappa kom hem på lunchrasten kl 12 samtidigt som jag slängde ihop dadelchokladbollarna. Vi har precis ätit lunchen, färsbiffar med festaostgratinerade rödbetor. Så himla gott! Sen blev det varsin espresso och en dadelboll på maten, mums! Tänkte dela med mig av receptet på dadelchokladbollarna, även om jag är ganska säker på att jag gjort det innan här på bloggy..men det var innan min älskade kamera kom in i mitt liv hehe, och bra bilder är verkligen viktigt känner jag.

Du behöver:

10 urkärnade dadlar

2,5 dl havregryn

0,75 dl kokosolja

1,5 msk kakao

2 msk kaffe

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

Valfri garnering

Börja med att kärna ut dadlarna och lägg dem i en mixer/matberedare. Mixa lite.

Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa. Jag tillsatte även lite extra havregryn efter att allt var mixat då grynen blir så sönderhackade av mixern.

Rulla i valfri topping och sen är det färdigt! Jag körde på kokos och krossad hasselnöt denna gång. Låt stå i frysen eller kylen en stund och sen är det bara att avnjuta! De är verkligen såå goda för att vara helt fria från både smör och socker. Perfekt nu när jag försöker chilla med gottet hehe. PUSS

hemgjord ingefärashots

Men HEJ!

För ett par veckor sedan testade jag att göra en hemgjord ingefärashots och drack det varje morgon innan frukost vilket jag verkligen gillade! Känns som en fräsch och sund start på dagen. :-) Det kan verkligen komma väl till pass med lite extra antioxidanter i höst för att förebygga alla dessa onödiga förkylningar!

Eftersom jag gillade det så mycket så har jag verkligen saknat att ta min lilla morgonshot nu sedan förra kannan tog slut, så igårikväll ställde jag mig i köket och gjorde en omgång till. Fotade även denna gång för tänkte visa er hur jag gör om ni också vill boosta immunsystemet lite extra ;-P

Jag gjorde väldigt mycket ingefärajuice och jag ville ha den stark. Men sånt är ju en smaksak så självklart ändra receptet utifrån hur man önskar. Tex 1 dl mindre av vätskorna för att få en liter. Sedan kan man ju såklart spä ut i efterhand också. Detta använde i alla fall jag:

- 2 dl citronsaft

- 1,5 dl riven ingefära

- 5 dl äppeljuice

- 7 dl vatten 

- 3 msk honung

Börja med att pressa saften ur citronerna. Jag pressade som sagt tills jag hade 2 dl saft.

Sedan satte jag igång och skala och riva ingefäran tills jag hade 1,5 dl.

Ta fram en gryta och häll i den rivna ingefäran med citronsaften + äppeljuice + vatten. Jag lät det aldrig börja koka, utan bara sjuda på mellansvag värme i ca 15-20 min så ingefäran hann gotta in sig riktigt.

Sedan rörde jag även i 3 msk honung.

För att bli av med fruktköttet från ingefäran (det vill man ju inte dricka) hällde jag allt genom en sil så att jag bara fick ren vätska kvar. Hällde det i kannan ovan och lät det stå och svalna ett tag innan jag hällde över det i min fina glaskaraff som nu står i kylen och väntar på mig imorgonbitti. Hur nice?? :-) Testa o göra detta i höstrusket nu goingar, my best tip right now.

sushi

Idag unnade jag och mamma oss att lunch ute, då vi båda förutom varsitt möte var var lediga idag. Det blev sushi på Nankoku Sushi Bar här i Värnamo. När vi kom fram till restaurangen blev vi besvikna då det verkade som dom hade lagt ner. Men det visade sig att de bara hade flyttat till en större lokal precis över gatan. Så lyckan vände snabbt haha ;-) 

Det var väldigt gott men jag kan ändå inte låta bli att drömma mig tillbaka till sushin vi åt på olika ställen i USA när vi bodde där. Jag har ännu inte ätit lika goda cali rolls som där. Antigen är de bättre på sushi over there eller så är det bara jag som haft otur haha.......hur som rekommenderar jag ändå Nankoku om man vill äta sushi i Värnamo :-)

Mums!!

Charkiskväll

Fredag 5 Augusti 2016

Världens finaste<333 Och då menar jag my bf och inte maten även om man kunde tro det hahaha....

Såhär kunde det se ut en typisk kväll i stugisen. Charkisar, gott att dricka och bästa sällskapet. Martin föreslog att vi skulle ha Allsång på skansen på i bakgrunden för lite sommarfeeling medan vi åt den här kvällen också haha sötisen. Då vi inte hade någon tv fick vi lösa det med att kolla på telefonen, vilket vi även gjorde med en film en kväll också. Man tager vad man haver haha :-)

 Jösses vad jag längtar tillbaka till denna middagen, alla dessa goda smaker och ett glas rött är verkligen perfektion<3 Det enda vi inte var överrens om på borden var oliverna. Martin älskar oliver och skulle bestämt få mig att smaka, även om jag vet att jag inte lärt mig tycka om det än, (eller jag tycker egentligen inte att man "ska" behöva börja gilla saker, tycker man inte något gör man det inte liksom haha.) Jag gav det ett försök men kan meddela att jag icke är frälst än. Allt annat där emot, serranoskinka, stark ost med fikonmarmelad, kex, smörstekt sparris, halloumi osv osv... åååh så gott det är med sån här mat.

Vad tycker ni om att ha på charkisbrickan? 

 

räkfrossa

Onsdag 3 Augusti 2016

Denna kväll dukade vi fram räkor, ost och kex, baugetter, aioli och gott att dricka till. Så mysigt verkligen! Det har blivit en tradition för oss nu (och många andra såklart lol vi är nog inte unika där:-P) på sommaren vid västkusten. Minst en gång måste det ätas ;-) Det är ju så gott!!!

Vad tycker ni föresten om design-förändringarna här i bloggen? Jag gillar verkligen uppfräschningen och de nya teckensnitten, centreringen och nya bredden på bloggen är ALLT. Sedan tycker jag headern är ok bra. Men jag är osäker på om jag gillar att jag inte har någon meny på högersidan med hela arkivet, kategorier osv.. Vad tycker ni är bäst? KRAM

glass i stora lass

¨

Glasshuset @ Skrea Strand, Falkenberg

Behöver jag ens kommentera något på dessa bilder? Muuummms. Ett besök på Peggens glasscafé kändes som en självklarjet för två glassälskare som oss. Först måste jag nämna den otroligt goda doften av nybakta glassvåfflor som spred sig utanför när man närmade sig...det luktade så gott och mysigt. Trevligt att de har nybakade rån tycker jag. :-) Och  det fanns som ni ser väldigt många olika smaker att välja bland! Jag tog en safe kula aka min favotit choklad,  och två chansningar: Vroom som smakade precis som godis-ferrarribilar som var supermumsig och "American Dream" som var en av de s.k. sommarens överraskningar. Jag vet faktiskt inte vad den skulle smaka men den var god iallafall! 

Idag saknar jag denna mysiga soliga sommarkvällen med min kärlek. Vill tillbaka till världens mysigaste semester<3

Oatmeal +

 Bilder från en frukost här, gröten är så mycket godare efter morgon-träning och en dusch + att äta ute. Så härligt!


God morgon!! Trots att vädret inte varit på topp så har vi ändå gjort en hel del här de senaste dagarna. Gått promenad, varit nere vid stranden och bara kollat runt hur det ser ut, suttit på klipporna, kastat macka och utforskat. Vi har grillat och haft det mysigt i stugan och även varit vid Skrea och utforskat där lite, samt inne i Falkenberg och ätit middag på Harry's bland annat. Mysiga dagar<3

Idag vet jag inte riktigt vad vi hittar på men det blir något trevligt. Jag vill iallafall till Glasshuset som vi kollade in igår och äta glass, och vi planerar en heldag i Göteborg på Liseberg också nån dag i veckan. När det blir får vi se! Nu ska jag försöka väcka M och se om han vill med ut på en morgonrunda. KRAM

plockmat

Gårdagens goda middag /  Igår var det min pappas födelsedag och enligt traditionen ska det ätas något extra gott när något fyller år i vår familj :-) Jag kom därför med den ypperliga idén att köpa lite av varje och duka upp till ett plockbord till kvällsmat. Sagt och gjort blev det så! Helt ärligt kände jag verkligen att detta var den perfekta kombinationen av små rätter, så att gå efter vad jag köpte och lagade kan jag verkligen rekommendera. Det mesta behöver man inte tillaga heller, utan bara "slänga ihop" eller lägga så det är supersmidigt. Jag dukade upp allt inne på köksbordet o sedan åt vi ute på altanen under värmelamporna. Det var så mysigt. Sen blev det även paketöppning jordgubbstårta till efterrätt. Min pappa var minst sagt nöjd med sin dag!

Sallad på ruccola, spenat, babytomater och avokado

Vatten- och honungsmelon

Rostbiff, grillad pastramikyckling, salami

Grillad halloumi

Potatis och rödbetor rostade i ugnen

Smörstekt sparris

Baguette

Aioli

 

Vegoburgare

 

Dagens middagstips: Vegoburgare! Vi grillade det här hemma en kväll förra veckan och det var över förväntningarna. Faktiskt väldigt gott! Jag skulle aldrig vilja låta bli kött helt men att äta helt vegetariskt då och då kan jag verkligen tänka mig att införa som en vana. Vi hade som ni ser sallad, tomat, dressing och allt som man brukar ha i vanlig hamburgare. Tips från mig är verkligen att ha även avokado och rödlök, det tar burgaren till nästa nivå helt klart!

Vi hade vegoburgare från ett märke som heter Anamma och de är gjorda på sojaprotein. Men finns säkert många andra alternativ också :-)

 

 

 

 

nyttiga chokladbollar

Wow, gissa vad jag slängde ihop för en stund sen? Nyttiga chokladbollar helt fria från socker, smör osv!!! Och de smakar faktiskt nästan exakt som vanliga! Wohooo betyder detta att jag får äta 20 st? Hahaha. För det skulle jag typ lätt kunna göra haha. Så goda är dom!

Receptet:

❤ 8-10 urkärnade dadlar

❤ 2-2,5 dl havregryn

❤ 0.75 dl kokosolja

❤ 1,5 msk kakao

❤ 2 msk kaffe

❤ 1 nypa havssalt

❤ Valfri garnering

(Hittade receptet på Hannalicious blogg)

Perfekt tillsammans med lite jordgubbar...

...i sängen framför lite youtube- och serietittande. Nu ska jag gosa ner mig och njuta. Mys! 

 

 

 

Snabb & nyttig lunchlåda

 

Det här med matlådor är ju något som "hänger över" oss flesta som jobbar. Och inspirationen till att laga dessa varierar ju minst sagt...ibland har jag ett tusen idéer till vad jag kan variera mina matlådor med men ibland står det verkligen still. När det sistnämnda händer blir det något liknande som detta ovan för mig, skrapa ihop vad man har hemma i princip..himla simpelt och lite fantasilöst men dock nyttigt och framförallt går det väldigt snabbt att göra iordning!

Det enda man gör är att steka kycklingen och koka bulgur sen bara blanda hop allt att äta kallt som en sallad. Perfekt!

 

- Stekt kyckling

- Bulgur

- Avokadobitar

- Blandad färdig sallad i påse

(tips: festblandning eller denna med babyspenat, ruccola och rödbetor)

- Körsbärstomater