matildajohansson

Kategori: TANKAR &TEXTER

international womens day

En så viktig dag idag. Glöm inte bort att ni är SÅ bra tjejer! Vi är grymma! DU är grym! Precis som du är. Fortsätt vara den du är, precis som du är! Och vet du inte riktigt vem eller vad eller hur du är, så gör det absolut ingenting. Vill du ändra på det du är eller det som andra har uppfattat dig att vara? Gör det! Det är aldrig för sent att starta något nytt, byta inriktning, ändra fokus. Börja på en ny aktivitet, färga håret, säg vad du känner, lär dig något nytt, säg upp dig, var den som skriver först. Det är ju precis det som livet vi har är till för, utmana oss själva, hitta oss själva, forma oss själva. Göra fel, prova igen. Göra rätt, kanske ångra oss. Utforska och göra det som är roligt for dig, viktigt för DIG, härligt för DIG! ✨✨🌷⚡️🦄💁🏻💁🏼💁🏽💁🏾💁🏿💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕⚡️⚡️⚡️

Ha en riktigt bra dag idag underbara, grymma, fina, duktiga och tillräckliga du.

there is no planet B

Onsdag 25 Januari 18:37

I och med min flytt till eget boende har det på naturlig väg dykt upp väldigt mycket saker, stort som smått, att ta ställning till. Allt ifrån val av tvättmedel och hur mycket tvättmedel vi häller i maskinen vid varje tvätt (och hur ofta vi tvättar eller kör diskmaskinen!!), till beslutet kring var vi gör av mjölkpaketet när det tar slut och om man väljer att ta med en redan använd plastkasse när man åker och handlar eller att ständigt köpa nya. Ni förstår nog where this is going, och vad dessa beslut har gemensamt: miljöpåverkan! 

Jag tror det är en kombination av den njutning jag finner i känslan av att ha läget under kontroll (hehe) samt hur bra jag tycker det känns att agera utifrån aktivt valda principer, och att jag på grund av att jag nu bor i eget boende dagligen står inför en drös olika beslut där miljön påverkas, som har bidragit till nyfunna intresset att göra mer hållbara val. Och självfallet på grund av det faktum att vi befinner oss mitt i en pågående global miljökris. Det är ju därför vi behöver göra något åt vårt beteende. Våra naturresurser håller på att ta slut, växthuseffekten späs på allt mer och både djur och vi människor hotas. Rent spontant känner jag: Jag vill göra vad jag kan!

Vissa saker har jag alltid gjort för att vara miljövänlig, en del är för mig nya vanor, och vissa saker är jag och min kille inte helt överens om. Vilket såklart kan bli lite problematiskt när man bor tillsammans. Dessutom finns mycket jag och vi inte borde göra (eller gör) men på grund av bekvämlighet eller okunskap gör ändå (eller undviker). Jag tänkte att vi kunde gå igenom en rad olika och relativt enkla vanor man kan införa i sin vardag för att undvika negativa påverkan på miljön, exakt vad respekive aktivt sak innebär, samt en liten personlig kommentar från mig på varje punkt. Vi kan gå igenom 15 saker till att börja med!

Vissa saker i listan kommer kanske låta banala för de som redan tänker väldigt miljövänligt, men eftersom jag skriver utifrån mitt egna perspektiv får det vara så. Man får komma ihåg att det finns de som inte har den blekaste aning om vad de kan göra för miljön, och därför kan något som känns fullständigt självklart för någon innebära första steget mot en mer hållbar livsstil för en annan! 

Hoppas detta kan inspirera båda er och mig till att skaffa en eller flera nya vanor som hjälper till att hejda den globala uppvärmningen och miljöförstöringen. Jag har insett att det faktiskt är lättare än man tror! Liten ansträngning har stor påverkan! Så släpp lite på allt-eller-inget-tänket, för det räcker att börja någonstans, och det är sant som dom säger: alla kan inte göra allt, men alla kan göra något! :-)

1. Diska och tvätta hela maskiner - istället för att köra flera halvfulla sådana. Samma mängd uppvärmt vatten går åt per disk och tvätt oberoende av hur mycket som är i maskinen, så låt inte energin gå till spillo. Beroende på vilken energikälla som används påverkas såklart miljön olika mycket, men en sak är säker och det är att det är positivt att spara energi. Detta är faktiskt något jag är väldigt noga med, där emot är jag ganska duktig på att njuta av en lång varm dusch vilket kanske är lite motsägelsefullt. Men jag känner mig inte riktigt redo att ge upp det hur själviskt det än låter...

2. Skaffa digital brevlåda - en tjänst som gör att all post från myndigheter och företag (tex telefonräkningen, årsbesked) ersätts med digiala brev direkt i datorn eller en app i mobilen. Sänkt papperstillverkning=färre träd fälls=bra för miljön. Detta är något som jag skaffade mig bara häromdagen och det känns väldigt bra och smidigt, det är helt sjukt hur mycket papper det går åt bara för att få hem brev annars...Det finns några olika men jag skaffade den vanligaste digitala brevlådan som heter KIVRA. Läse på skatteverkets hemsida att om man skaffar digital brevlåda innan 1 Mars får man skattedeklarationen via den redan innan påsk, hur nice? 

3. Tacka nej till reklam - Istället kan man kolla in veckans erbjudanden på mataffärernas hemsidor. Efter att ha slängt oräknerliga reklamblad och gratistidningar sedan vi flyttade hemfrån och tagit del av det faktum att reklam kräver ca 50kg papper per år PER HUSHÅLL så känner vi att det är dags att sätta upp en "Ej reklam tack"-skylt på vår brevlåda snarast.

4. Åk mer kommunalt - Och samåk, cykla och promenera. Att dra ner på onödiga bilfärder gör skillnad! Eftersom min kille har bil och vi är ganska bekväma av oss blir det faktiskt mycket bilåkande för oss, till mataffären, till gymmet, för att hämta take away...kanske hade varit lättare att dra ner på det om vi bodde i city, isåfall skulle det nog automatiskt bli att vi inte tog bilen lika ofta eftersom vi då hade haft nära till mycket. Men när läget är som det är känns det svårt. Jag åker iallafall buss och tåg till jobbet istället för att snylta massa på mamma och pappas bil...

5. Häng upp tvätten! För det krävs ingen extra energiåtgång (förutom din egen haha)!, till skillad från när man tumlar eller använder värmeskåp. Detta gör jag med all tvätt förutom trosor och strumpor, nästa steg vore att hänga upp dom också. Samt övertala min pojkvän om att sluta tumla alla sina kläder (!?)...

6. Handla second hand - och sälj eller skänk dina egna kläder och prylar istället för att slänga dom. Det finns massor av ställen att där du kan lämna in/sälja/handla saker, inredning och kläder på: Erikshjälpen, apparna Clique och Shpock, Tradera, Blocket, Myrorna, Beyond Retro, Emmaus, UsedBy.com, loppisar...listan kan göras lång. Och varför inte göra om, måla om, piffa till och skapa något nytt av det man hittar? Genom köpa och sälja på detta sättet bidrar man till att minska de förvånandsvärt stora utsläpp som krävs av nyproduktion av kläder och prylar. Jag är verkligen SÅ förbi tankesättet (som jag förr kanske tenderat att ha), att begagnat förknippas med fult, dåligt och "ocoolt". Tvärt om! Jag har på senaste tiden handlat fina inredningsdetaljer second hand och sålt flera plagg genom appen Clique vilket känns skitbra. Det finns alltså otroligt mycket fina, unika och fullt fungerande saker att fynda, pengar att tjäna in genom att sälja sådant man tröttnat på, och en stor dos gott samvete att håva in genom att skänka!

7. Äta mer vegetariskt. Köttproduktionen är en av våra största miljöbovar, så att äta mer vegetariskt eller iallafall se till att välja svenskt kött framför utländskt är jättebra. Produktionen av kött är dock olika beroende på djur, och de faller i följande ordning enligt WWF's köttguide: ko, lamm, gris, kyckling. Dock är ägg ett förhållandevis klimatsmart sätt att få i sig protein. Vi är ganska "bra" på att äta kött här hemma, både som vi lagar själv eller äter ute. Jag tycker om kött och vill fortsätta äta det. Men något jag känner mig peppad på är att införa en vegetarisk måltid eller dag i veckan, och kanske bli lite mer nyfiken på vegetariskt på ute på resturang.

8. Ta vara på maten. Vägen från jord till bord är lång och innebär stort påverkan. Märker man att man ofta behöver slänga mat på grund av att den hinner bli för gammal, man lagat för mycket eller inte orkar äta upp finns det många knep att ta till: planera matsedel, skriv lista på vad som behövs, veckohandla, handla inte på tom mage, gör matlådor och kolla en extra gång i kylen och skafferiet när det känns som att det inte finns något att laga middag på hemma. Kan stolt säga att jag lever som jag lär på denna punkten, hehe! Mycket på grund av den ekonomiska biten, men vad spelar anledningen egentligen för roll när det man gör samtidigt är klimatsmart? 

9. Släng matavfall för sig.  Många bostads- och hyresrättsföreningar och andra verksamheter erbjuder matavfallssortering i speciella bruna påsar. Det avfallet blir sedan biogas som är ett miljövänligare fordonsbränsle. Hur grymt är det inte att ens gamla bananskal och kaffesump kan driva en bil eller buss? Vi har sedan vi flyttade till Jönköping självklart hakat på detta.

10. Släck lamporna. När ingen är hemma eller är vaken finns det ingen anledning för lampor att lysa! Spara energi genom att få in som rutin att släcka alla lampor innan du går hemifrån. Detta är något min käre far gjort mig otroligt medveten om då jag genom året fått höra fraserna "Matilda hela huset var ju tänt när jag kom hem!!" och "jag släckte i ditt rum efter du hade åkt till skolan imorse...." extremt många gånger haha. Nu är jag en ny människa och är väldigt noga med att släcka. ;-) 

11. Sopsortera och återvinn material. Då sparas både naturresurser och energin som det krävs av tillverkningsindustrin att producera nytt material. HÄR finns en bra lista över vilket avfall som tillhör vilken kategori. Visste ni att glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst? Eller att 95% av den energi som krävs för att framställa en nytt aluminium sparas om man åttervinner t.ex värmeljushållare och konserver istället för att slänga dom? Och att för varje kilo plast som återvinns sparas 1 liter olja?! Denna punkten är något som är självklart för mig, att återvinna är verkligen det minsta jag kan göra, för tänk vilken stor skillnad det gör med tanke på den lilla ansträngningen som det innebär! Mitt tips är att ha en bestämd behållare för varje material för att det ska vara enkelt och smidigt att sortera, och vänta inte med att sköja ur glasburkar och förpackningar utan gör det direkt, just do it.  

12. Handla lokalt och ekologisk. Gällande denna punkten läste jag något som var SÅ himla SPOT ON, nämligen "billiga varor har ett högre pris". Hur sant??? Bara för att vi är så snåla får liksom naturen betala mellanskillnaden istället för vi konsumenter. För billiga varor har ofta högre miljöpåverkan än de ekologiska, närproducerade och krav-märkta alternativen. Men att gå från 0-100 gällande detta över en dag går ju inte, ofta på grund av ekonomiska anledningar. Många har inte råd att lägga den där lilla extra kostnaden på allt. Men man kan ju börja lite smått och byta ut några få varor till ekologiska alternativ, tex mjölken, bananerna, ketchupen och varför inte vinet när man handlar på systemet. Att kolla vilket land varorna kommer ifrån och välja ett svenskproducerat alternativ framför utländska varor om det finns är också ett enkelt sätt att shoppa klimatsmart i mataffären. Denna punkt gör mig så exalterad och engagerad, heja ekologiska och närproducerade matvaror! Jag vill helt klart bli bättre på att handla sådant.

13. Dra ner på spontanshoppandet. Något som främjar både din ekonomi och planeten våra framtida barnbarn ska bo på. För att lyckas med detta kan man ta till lite olika knep, t.ex avprenumerera sig från olika butikers/webshops lockande mailutskick, inte gå i butiker "bara för att", göra upp en budget inför kommande månad, ladda ner ekonimi-appen Tink. När du håller på att göra ett spontant köp, vänta till dagen efter, kolla igenom vad du redan har, känn efter och fråga dig själv om du verkligen är i behov av den där tröjan. Är svaret nej, låt bli och ge dig själv en klapp på axeln. Om svaret är ja, genomför köpet. Om det hela gått över gränsen kanske man kan sätta påminnelser till sig själv på telefonen? Jag har verkligen varit spontanshopparens och komsumentens mamma. Känslan av att "jag måste bara köpa något! Vad som helst bara jag får shoppa!!"  är inte helt främmande för mig. Men har iochmed 1. mitt relativt nyfunna intresse att leva en lite mer ecofriendly lifestyle och 2. faktumet att varken jag eller min plånbok mår särskilt bra av detta ständiga fokus på konsumtion, börjat tänka om.

14. Prata med andra. Om du gör något som är bra för miljön, eller om någon ifrågasätter dig, förklara! På så sätt sår du kanske ett litet frö hos den personen.

15. Ta det inte på för stort allvar - men ta det på allvar. Hängde ni mer där? Förstå mig rätt :-) För vissa kan ett sånthär inlägg trigga igång prestationsångest, allt-eller-inget-tänk, eller tvärt om kanske en del spyr på mitt engagemang och menar på att det finns så mycket annat i världen att bry sig om än miljön, och att en enda individs prestation inte kan gör någon skillnad ändå. Då skulle jag vilja säga: Miljöförstöringen kan inte stoppas helt, Rom byggdes inte på en dag (omg cringe!!!), men om vi gör ett eller flera små enkla kloka val i vår vardag så gör det definitivt skillnad. Och så ére nog med det mesta här i livet. Hej och hopp!

en vecka mitt i livet

1. Veckans låt

Wintersong (spotifylänk) med Sarah Mclachlan. Kom att tänka på den låten och började lyssna på den igen för några dagar sedan. En låt som betyder väldigt mycket för mig och som river upp både härliga och vemodiga känslor. Jag får ont i magen men känner samtidigt otrolig lycka. Blir alldeles fylld av bitterljuva känslor när jag lyssnar och sjunger med. Anledningen? Jag och Sadida sjöng den på julavslutningen 2012, en tid jag tänker tillbaka på med ett léende. Jag lyssnade även mycket på den låten julen 2013, precis när det hade blivit jag och han igen. Det kanske inte riktigt förklarar de ångestfyllda känslorna jag har kopplat till låten, men låt oss säga såhär: det är inte lättaste att få erbjudandet om att ge sitt hjärta till någon som en gång krossat det, och också vara modig nog att säga ja.

2. Veckans tips

På tal om musik, kolla in Spotify's egna spellistor på "utforska" -> "humör". Jag hittar alltid nya bra låtar när jag lyssnar på vad som finns där. Tycker de har så mysiga titlar som speglar vad listorna innehåller för låtar också, t.ex min favorit "wake up and smell the coffee" som jag lyssnar på typ konstant, eller "julmys" och "feel good friday" hihi<3

3. Veckans bästa 

Att komma hem efter jobbet. Haha! Även om jag älskar mitt jobb så är det bara så skönt när man kommer hem och kan slänga sig i sängen.

4. Veckans jobbigaste

Min trötthet. Har varit så trött på mornarna! 

5. Tre tankar under veckan

1) Mina problem med att ofta ha en känsla av att personer inte har intresse av att höra på vad jag har att säga en längre stund. Och därför begränsar jag mig genom att stressa igenom vad jag vill säga på ett kortfattat sätt och undviker längre utläggningar, främst med personer som inte står mig nära. Jag ser inte ner på mig själv på något sätt, men jag agerar utifrån en grundläggande känsla att jag måste skynda mig lite och inte vara det minsta långrandig. Vet inte om det makes any sense men jag inser detta problemet mer och mer och vill göra något åt det.. 2) Att det amerikanska systemet för röstning är så skevt. Och att det är helt otroligt att endast ca hälften av alla röstberättigade i hela Usa tog sig tiden att rösta?!!!! Hillary fick majoriteten av de röstandes röster men på grund av att Trump vann så många elektor-täta stater så blev det ändå han som vann... riktigt illa. 3) Har även funderat kring huruvida jag vill jobba/vara ledig i jul, och jag har bestlutat mig för att jobba julafton! Cash is king! ;-)

6. Veckans roligaste

Det har faktiskt inte hänt något alldeles jätte-roligt som jag kommer på sådär på rak arm. Eller jo! Att vi eventuellt har en lägenhet på g nu.

7. Veckans vill-ha

Ett par goa långkalsonger. Haha!

8. En bild som symboliserar veckan

9. Såhär avslutar jag denna veckan

Jobb jobb jobb! :-) Och idag blir det att fira pappsen med att äta lunch ute.

10. Veckans känsla

Jag har känt mig lite av varje: trött, strukturerad, en liten släng av ångest nånstans och en större släng av glad och på alerten.

11. Saker jag ser fram emot med nästa vecka

Min syster fyller år och det ska bli kul att ha henne hemma då, och så får jag äntligen träffa Martin igen till helgen! Om jag får ledigt på söndag så hade M idé om att besöka en julmarknad tillsammans. Så jag hoppas verkligen det går<3

 

10 saker jag gör varje dag

Lyssnar på musik. Antingen när jag är ute och går eller tränar, när jag kör bil eller i bakgrunden när jag bara är hemma. Musiken är med överallt och jag har otroligt många spellistor på min spotify som passar till olika stunder.  Favoritlåtarna för mig just nu är Believe med Mumford & Sons och Hey med Fais och Afrojack.

Knäcker mina fingrar, vilket är en jättedum vana som jag tagit upp igen...

Äter gröt. Det är jag väldigt nöjd över då det är en bra och stadig frukost som jag står mig på i många timmar. Dock känner jag att jag skulle vilja hitta en ny favorit-kombo, just nu är det bara skivad banan och jordnötssmör som gäller.

Kollar/skriver i min kalender. Detta är ett måste, vet inte hur jag hade klarat mig utan den. När jag slänger att öga på min vecko-översikt och bläddrar framåt och läser vad som ligger framför känner jag kontroll. Dock kanske mitt beteende kring detta är lite överdrivet för ibland upprepar jag samma "ritual" flera gånger om dagen: läser vad som står på dagen, kollar igenom veckan, bläddrar framåt. Jag måste jobba på att vara mer i nuet...

Läser bloggar. Ok det går dagar då jag inte gör det alls, men jag älskar att läsa bloggar, stora som små. Har en mapp i webbläsaren på min telefon där jag har alla bloggar sparade, så det är smidigt och enkelt att bara klicka mig igenom alla. Favoriter just nu är Moa Mattson, Bianca Ingrosso, HannaliciousDela gärna med er av era favoritbloggar/era egna!!

Kollar mig i spegeln. Då menar jag inte att jag aktivt gör valet att gå fram till en spegel för att kolla hur jag ser ut 10 gånger om dagen, utan jag "smyg"speglar mig i allt som speglas så fort jag får möjligheten. Alltså om jag går förbi ett skyltfönster, en spegel eller vad som så KAN jag inte låta bli att slå ett öga på min reflektion.....

Snapchatar. Det är inte ofta min story står tom haha.

Tänker på tiden. En jättetråkig och besvärlig vana som jag ägnar mig åt i princip varje dag är att tänka på tiden. Vad klockan är, räknar på hur många timmar jag har kvar till olika saker, estimerar hur lång tid saker kommer ta, hur lång tid det är tills jag bör lägga mig och vad jag har tid att göra innan det, funderar på om jag hinner X innan jag ska börja jobba. Ett stort ångestmoment, jag har liksom en känsla av att tiden bara rinner iväg från mig. Dock är jag ganska fri från detta de dagar när jag beslutat mig för att det är okej att tiden bara går utan att jag åstadkommer något speciellt/något planerat. Bästa medicinen mot detta tänk för mig är att stiga upp tidigt och vara produktiv tidigt på dagen. Då brukar det inte bli lika jobbigt!

Masserar mina skuldror. För att jag är spänd och lätt får ont.

Smörjer in ansiktet. Med aloe vera gel och propolis från Forever, bästa för min hy! :-)

 

Klackar och feminism

latest obession: lace up heels

Eller latest obession, HA! Kanske inte...De är riktigt snygga, men är de bekväma? En sak är säker, jag är verkligen ingen klacksko-tjej. Har typ ägt 2 par i mitt liv men de har i princip aldrig burits av mig på grund av bekvämlighet. Och när jag väl satt på mig dom där klackarna så ångrar jag mig SÅ mycket efter bara en timme. Varför ha på sig något som gör ont? Haha. Men nu när jag planerar mina outfits inför min vistelse i the big apple så börjar jag inse att jag bör skaffa mig åtminstone ett par klackar att ha på mig när vi ska ut på klubbarna.

Varför? Jo för utifrån vad jag förstått så är det klackskor som gäller. Eller iallafall dubblar det, om inte försäkrar det, ens chanser att komma förbi vakten, få det röda snöret lyft, get into da club. You name it. Kort och gott, klubben vill ha attraktiva individer (läs kvinnor) för att dra till sig rika individer (läs män) som köper dricka för tusentals kronor så att klubben kan gå runt/dra vinst/stay exclusive.

Provoserande va??? Feministen inom mig skriker nej nej åter NEEEJ. Jag ska väl ha samma rätt att komma in på *infoga namn på valfri exklusiv klubb på Manhattan* oavsett vad jag har under mina trampdynor (och hur jag ser ut och klär mig i övrigt också för dem delen) utan att behöva ta hänsyn till varken klubbens intresse eller vad männen (eller snarare människa-som-attraheras-av-könet-jag-själv-är's) finner attraktivt?

SAMTIDIGT: Det är såhär det funkar, och har gjort det länge. Det är så inpräntat i den kulturen och jag kan inte göra skillnad över en natt. Om nu jag som enskild individ tar ställning i detta, drar på mig aktivist-envisheten, struntar i att köpa klackar inför min resa och kommer klädd i ballerinas till 1OAK eller Marquee och därför blir nekad inträde, vad gör det för skillnad i det stora hela? I det långa loppet? För stunden? Resultatet blir ju bara ett fett antiklimax för mig och mitt sällskap den kvällen. (och kanske ett sått frö i en vakts sinne om att systemet som han jobbar för är idioti, förutsatt att jag håller ett stort brandtal för honom.) Det skulle vara en sak om jag startade en kampanj som fick med alla tjejer och kvinnor och andra som bär klackar att ta ett steg emot detta mönster och plötsligt vägra leva upp till klubben och männens förväntningar. De skulle ju inte kunna neka oss då. För de behöver oss. Men jag kan inte göra det, jag har allt mitt att stå i. En annan del av mig känner liksom bara: skitsamma, chilla, lägg energi på annat, köp några fina klackar och ha kul. I might just have to put on those damn high heels then? Usch så tvemodigt.

Oj vad texten rinner iväg här, mina fingrar bara dansar iväg på tangentbordet........ett inlägg som till en början bara skulle innehålla tips på var man kan köpa fina lace up heels blev lite tankar kring hur det funkgerar i klubb-branchen och en inblick i hur min hjärna inte allt för sällan (läs typ alltid) dividerar med sig själv. Analyserar. Väger mellan olika vågskålar. Resonerar fram och tillbaka. Tänker stora aktivist-tankar. Försöker komma fram till det rätta att göra. ;-P

I vilket fall, här nedan är några av de paren jag funderar på att klicka hem. Såhär kan vi säga då, och detta beslutar jag mig för nu: inga obekväma klackar för att vara detta äckliga system till lags. Endast klackar som jag själv finner bekväma och snygga gäller. Så JAG trivs. Så JAG kan ha kul. Fuck alla andra :-) Over and out 

 

Lace up heels
1. Public Desire HÄR / 2. New look HÄR / 3. Public Desire HÄR / 4. DinSko HÄR / 5. Public Desire HÄR / 6. DinSko HÄR
Även DESSA från Steve Madden funderar jag på. 
 

 

 

money on my mind

Vet ni vad jag funderar över? Eller rättare sagt vad jag har ångest över. Ett riktigt dilemma är det faktiskt. Jag tänker ofta på vad jag ska köpa. Like, all the time basically. Sitter flera gånger i veckan och klickar mig runt på massa webshopar och fyller varukorgen med saker. Sånt som jag gärna vill ha men egentligen inte behöver. Fast ändå behöver, ni vet vad jag menar? Känner behovet. Tänker att kanske ska jag köpa ett nyx matte lip gloss i nån fin färg? Coolt på en utgång. Och i den vevan kommer jag på en miljon andra sminkgrejer jag behöver. Sedan, ett par klackar? Lite nya kläder till våren? Pastell. En kappa? Vit. Ett ekologiskt läppsyl, bootcut jeans. Svarta. Slip in sneakers. Animal print. Nya Nike's, massa träningskläder och gud vad allt. Vill ha så mycket...så mycket "smått", som blir så mycket pengar i slutändan. Pengar som jag istället skulle kunna lägga på något större..?

Sedan är det en annan del utav mig som inte vill något hellre än att hålla i varje litet öre, låta dem ligga orörda på sparkontot, inte unna mig små grejer så ofta som jag gör, fundera mer innan jag lägger pengar på t.ex en kaffe, spara delar av studiebidraget, spara lönen och SEDAN när skolan är över och världen står framför mina fötter: Spendera pengar på mina drömmar. Drömmarna jag vill uppfylla, mina tankar om att återvända till USA, resorna till alla länder jag tänker mig, upplevelserna som jag vill vara med om, sakerna jag vill se och vattnet och vinden och adrenalinet jag vill känna.

Det är liksom två mentaliteter som jag står och vaggar emellan. Ska man leva i "nuet" och köpa allt man känner för så länge ens ekonomi tillåter det, använda sparpengar lite när man känner för det och fika ett par dagar i veckan för att sedan i slutet av månaden stå kvar med ett par få hundralappar som man tvingas portionera ut på de sista dagarna innan studiebidraget kommer igen. Eller ska man vara "snål", låta sparpengarna ligga orörda och försöka att lägga undan en del av de pengar man får in, för att sedan satsa på något större.

Ja, mitt tankesätt är ganska svartvitt. Det kanske inte är antingen eller som gäller, utan jag kan nog finna mig något mellanting. Ett som är säkert är att jag behövet ett jobb i sommar (som vanligt) efter studenten, vilket redan börjat söka. Ska ta mig mer tid nu när jag är sjukskriven och slipa på mitt CV, skriva personliga brev och skicka till olika ställen. Hur som helst kommer kan kunna  lägga upp en mer konkret plan och prioritera annorlunda när jag väl börjar arbeta "på riktigt" sedan. Jag försöker intala mig att det löser sig, att jag tids nog kommer kunna göra allt jag vill. 

Nyc 2012

Tankar från 9 september 2009

Idag är det förintelsens minnesdag, och jag vill bidra till vidareberättandet genom att dela med mig av mina egna erfarenhetet. Nedan följer ett par utdrag från en resedagbok som jag skrev under en studieresa till Polen och Tyskland när jag var 14 år gammal. Idag går det många tankar till allt det som skedde för ca 70 år sedan under andra världskriget, och jag tänker tillbaka på allt jag fick se och lära mig om vår historia när jag var på samma plats för nu 6 år sedan. Jag kommer aldrig glömma vad jag sett. Och jag hoppas att världen aldrig någonsin glömmer vad som skett.

" Runt 9 på morgonen gick bussen mot Auschwitz 1. På vägen dit var alla jättetrötta (det tog ca 1 timme). När vi väl var framme så fick vi ett äpple och sedan ett par hörlurar och en sändare så vi skulle höra vad vår guide sa. Det var många andra turistgrupper där så det behövdes. Över ingången var det en skylt där det stod ”arbeit macht frei” som betyder ”arbete ger frihet”. Fruktansvärt. Inne i auschwitz 1 var det ca 30 baracker där man tvingade in upp till 1000 fångar. Nuförtiden är det museum med montrar, faktatavlor, modellbyggen o.s.v. inne i barackerna. Vi fick också se ”skyltfönster” med tillhörigheter från judar, romer, etc. Bland annat 7 ton avrakat hår, 40 tusen par skor och enorma drivor utav kammar, borstar, barn-pottor och resväskor. Runt hela området var det höga el-stängslen med som det var ca 300 volt i. Många begick sjävmord genom att slänga sig på stängslet för att få slut på deras lidande i lägret. "

Vänster bild: "Arbete ger frihet" Höger bild: "VARNING. Högspänning. Livsfara."  

-

Sedan gick vi och kollade på mörkerceller där fångar fick bo helt utan uppfattning om tid, dag och natt och årstid. Det fanns också ståceller som vad mindre än en kubik-meter stora där det blev intryckt upp till 4 fångar.. Där fick de vara tills de ramlade ihop och dog. Sedan gick vi till gaskammrarna och krematorierna. Att stå där inne, där det hänt så mycket ont, har jag inga ord för. Det kunde dödas flera tusen människor på 15-20 minuter. De trodde att de skulle få ta en efterlängtad dusch, men istellet blev de ihjälgasade. Ungefär 20 ton cyklon b-kristaller användes. Detta ställe kallades för dödsfabriken. "

 Här ser ni en-kubikmeterscellerna och taket inne av en gaskammare. Det tar emot att publicera dessa, de är så starka för mig. Men samtidigt, det är ju just därför jag ska publicera dem.

Det togs bilder på alla fångar.

-

" I varje träbänk till säng låg det 10 personer, där det vanligtvis skulle platsa runt 4 personer. De trängde ihop fångarna extremt. Varje natt hade skabb och löss satt sig på fångarna, så de var tvungda att plocka varje morgon. Många dog utav tyfus. Kvinnor födde barn i det smutsiga lägret bland sjuka människor, fångarna fick gå på toa 2 grr/dag (om man smet på toa fick man oerhörda straff, ofta döden). Barn blev tvingade att se glada ut inför kameror för att världen utanför skulle tro att judarna hade det bra. I krematorierna var det runt 800 grader, och askan slängdes i en vattengrop. Mer skriver jag någon annan dag. Upplevlsen i Auscwitz idag går inte att beskriva, jag kunde inte riktigt förstå allt brutalt som hänt. Det är ofattbart. "

Jag rekomenderar verkligen en studieresa till Polen för att se sanningen med egna ögon.

Och även att kolla på dessa två dokumentärer som jag själv ska försöka finna tid att se snart:

http://www.svt.se/dox/night-will-fall

http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/livet-efter-auschwitz-sasong-1-avsnitt-1

Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.

Likt varje år vid denna tiden så hör man julsånger i princip alla sammanhang, inte allra minst när man håller på med musik som jag. Det spelas Jingle bell på radion, man hör Ave maria i högtalarna på stan, jul-listan på spotify går på repeat hema och oavsett ålder så kommer man säkert i kontakt med något luciatåg omkring den 13e december. Själv har jag övat inför lucia och jul så länge jag kan minnas. Det är luciaframträdanden, julkonserter och avslutningar. Jag älskar julsångerna, de är en av de viktigare detaljerna för att jag över huvud taget ska få någon form av julkänsla nu när man ändå börjar bli lite "äldre"... Julkänslan kommer tyvärr inte som ett brev på posten längre om man säger så. Dessutom rusar dagarna i December förbi likt ett expresståg, till skillnad från när man var liten och blev otålig redan den 4e December för att det än så länge bara hade öppnats fyra luckor i chokladkalendern, och det var hela tjugo luckor kvar. Dagarna kändes som en evighet. Men vid samma datum iår hade jag inte ens hunnit inse att det blivit December. Och nu sitter man här tre dagar innan julafton och undrar var Oktober blev av. 

Hur som helst. Det jag tänkte komma fram till var något angående julsångerna. Eller rättare sagt en specifik julsång som tre underbart duktiga tjejer sjöng i fredags när vi hade julavslutningar i skolan. Likt varje år hade hela fyra julavslutningar då vår aula är så pass liten att alla elever inte får plats samtidigt. Med gitarrplock och fantastiska stämmor hade sjungt en lugn akustisk version av "Tänd ett ljus" under tre konserter, men det var fjärde och sista gången som texten i låten fångade mig. Jag insåg vad de sjöng, vilket  fick min, på grund av de senaste månaderna, stressade kropp och trötta själ att reagera och mina ögon att tåras. En mening i  en låt som man hört fler gånger än antal gånger man borstat tänderna i livet fick plötsligt liv. Först en uppmaning om att inte ge upp hoppet, och sedan det som flög rakt in i hjärtat. "Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen." 


Mersmak

Då och då smyger den sig på, ibland som en tanke som sekunden senare är borta, men som oftast skapar långa funderingar som slutar i timmar av reseach. Som ikväll. Googlat möjligheter på möjligheter på möjligheter. Samtalat med pappa i soffan. En stund senare kom han in i mitt rum där jag satt med mitt googlande. Bollade idéer som fick min drömmande själ att fyllas med vilja och inspiration.

Jag går nog sönder om jag inte får åka iväg och tillfredsställa mersmaken jag kontinuerligt påmins av. Är så obotligt nyfiken på vad jag mer kan ta mig an än vad jag hittils upplevt i livet. Så jag kommer inte vara den som sitter där i mina äldre dar och känner ånger över att allt det där jag ville inte blev av.

 

-

Inte gjort ett piss i helgen. I princip. Ångestfyllt. Men nu känner jag ändå att det har varit bra för mig. Har hunnit med eftertanke, lipat lite till så mycket bättre, sovit lite för länge på morgonen. Tvättat en massa kläder. Ändrat om i rummet och har visioner på att ändra mer. Strukturera om. Planerat in saker att se fram emot, även om det är inte så stora grejer. Ni vet såna saker som bryter vardagen lite, jag behöver det. Konstant. Fått iväg ett viktigt mail, har ett ett till viktigt mail som ska iväg. Och ikväll har jag och mamma varit och handlat, mycket nyttigt, som "förut". Haha. Läste på måndag 3e novemer: "börja det nyttigare livet"  i min rosa kalender, hade skrivit in det för två veckor sedan. Så det var väl bara att lyda sig själv. Känns så skönt. Startar lugnt dock, ska chilla med det där. Ska även förnya mitt gymkort i dagarna. Längtar efter att ta i. För övrigt, på tal om något helt annat, så luktar det så himla mysigt i mitt rum just nu, tack vare någon slags oljegrej som bästis gav mig. Har bränt upp alla dofter så imorgon ska jag köpa nya, större flaskor som kan fylla mitt rum med doft. Det ger verkligen välbefinnande, dofter alltså. Och det gör även rena mjuka lakan i ett svalt rum, efter en kopp te. Som jag nu druckit upp. Så nu ska jag väl ta och lägga mig. Godnatt.

It's not worth it

Jag har ett tips till alla ni som har körkort och ni som har nära som kör bil. Ta 3 minuter av din dag och kolla på vad denna tjejen och hennes mamma har att berätta. Det fångade verkligen mig. Tror vi alla behöver en påminnellse om hur riskfyllt det faktiskt är att slarva i trafiken. Att chansa är inte värt det, det har jag ännu en gång fått klart för mig. Tänk att man hinner färdas hela 90 meter på 3 sekunder när man kör i 100 km i timmen. De sekunderna kan vara avgörande...

-

Senast idag mötte jag 2 (eller egentligen 3) förare i trafiken som betedde sig fruktansvärt vårdlöst. Den första blev jag jätteprovocerad och stressad utav, då han hetsade mig jättemycket genom att tuta bakom mig för att jag inte körde ut den sekunden det passade honom. Några sekunder senare kör samma man om mig på heldragen linje (!!) när jag stod still och väntar på att det skulle vara säkert att köra ut!!! ASSÅ!? Det kunde lika gärna kommit någon från höger och kört in i honom då sikten från där han stod inte alls var tillräcklig för att kunna avgöra om det va säkert att köra ut. Detta var överst på viadukten på väg upp mot Sveaplan. Ni som bor i samma stad vet nog var jag pratar om. Efter denna incidenten, bara några minuter senare, så skrek jag i bilen av ren rädsla och frustration då jag blinkar höger in på en annan väg och personen bakom bestämmer sig för att köra om mig, vilket är fullkomligt ok. Men på vägen jag svänger in på ser jag samtidigt att en kör en annan ut (!!!) det handlade om sekunder ifrån att de två skulle krocka. Jag hann till och med tänka ”nu smäller det” men som tur var så löste det sig på något konstigt vänster. Var så himla rädd och arg när jag kom hem. SNÄLLA SNÄLLA jag ber er alla, var försiktiga i trafiken. <3

Frågestund om New York

Har förstått att det finns ett intresse för att veta mer om tiden då jag bodde i NY, så jag tänkte att jag kan ha en frågestund om det nu!

Finns verkligen såå mycket att berätta om allt möjligt så hit me med alla ni undrar om skola, språk, vänner, priser, mat, turistgrejer, shopping, alllllt!! :))

Att Vara Bättre Än Du En Gång Var

Gympalektion på schemat, och jag ångrade att jag inte råkat glömma idrottskläderna hemma. Promenader kändes som världens mest tråkiga och jobbigaste sak. Jag hatade att svettas..att bli anfådd och anstänga sig var bland det jobbigaste jag visste. Tanken på att ta på sig träningskläder gjorde mig obekväm, jag rörde knappt aldrig på mig om jag inte var tvungen och det fanns en period då jag inte ens ägde ett par gympaskor. Jag kom ihåg när det vaar skoljogg i mellanstadiet, och alla skulle springa ett visst antal kilometer..jag blev trött efter bara någara hundra meter. 

Det var någon gång i New york som jag bestämde mig för att ändra mina vanor..hela min familj skaffade gymkort på YMCA, ett superbra gym som blev som mitt andra hem där borta. I samma veva försökte jag även börja äta nyttigare och jag öppnade ett instagram-konto som skulle vara till för träning och kost. Jag blev mer medveten om min kropp, började bry mig mer och i takt med att jag blev starkare och få bättre kondition så kände jag hur mycket bättre jag mådde av att röra på mig. Det är fortfarande jobbigt såklart, men det är jobbigt på ett skönt sätt. Jag har utvecklat en annan syn på det hela och träning är nu bland det bästa jag vet till skillnad från för ett par år sedan.

Men det där med att hålla igång utan att ge upp totalt är svårt, jag vet...jag skulle ljuga om jag sa att det var lätt i början. Men till slut kom jag in i vanorna, och jag är helt säker på att det är möjligt för oss alla. Om man vill, så gäller bara att bestämma sig, ha en lättsam syn på det hela och köra på utan att tänka för mycket. Det kan gå en vecka utan att jag tränar, ibland får jag ångest för det, men oftast accepterar jag att det är som det är och tar tag det när jag känner mig redo igen. Försök att göra det främst för din hälsas skull, och var föberedd på att resan kommer ha sina ups and downs. Man kan inte känna sig på topp hela tiden!

Ibland kommer fel tankar till hjärnan, ånger över att man ätit "för mycket" eller ångest över att man aldrig ser förändring. Tror att vi alla har kännt oss dåliga över sådana saker och jag själv har haft perioder då jag varit alldeles för fixerad över matintag osv. Men i slutet av dagen är det en hälsosam, glad, balanserad person som finns där inne. Det är sådan jag vill vara! Jag vill njuta av mindre nyttiga saker utan ånger, träna för att må bra, och äta för att jag vet att min kropp behöver det. Att göra alla dessa saker och samtidigt känna mig nöjd med min egna spegelbild är mitt främsta mål.

Jag önskar verkligen det bästa för er alla, att ni ska ha en god och hälsosam syn på er kropp, er själva och ert liv. DU är värdefull, låt för guds skull inte dig själv eller något få er att tänka motsatsen.

Kärlek & styrka till er♥ 

Den Dagen

När det var som värst så föll tårarna mest hela tiden och allt jag ville var att ha det som vanligt igen. Antingen det, eller så ville jag stänga av precis allting och sluta känna. För att känna gjorde så otroligt ont då, och det kändes som att det aldrig någonsin skulle finnas något annat att känna än just sorg. Men för att komma längre fram, för att till slut komma till punkten då världen ger en en ärlig chans att gå vidare så måste man känna, hur ont det än gör. Det har jag blivit berättad för, att det kommer ta tid, de skulle ljuga om de sa att detta var något lätt att gå igenom. Och som jag har fått prata, lyssna,  uttrycka och gråta i famnar. Kanske läker tiden alla sår, men att veta det hjälper inte riktigt i stunden. Det är väl något man inser längre fram...antar jag. Vi alla längtar till den dagen.

.

" Within her mind, she searched for memories from a day with him. By the coast, it was autumn, many days and months before the windstorm of all events had turned her world up side down, at that time when things still buried well known names and words still had one single meaning, when people, freedom and love was just that, people, freedom and love. They still had not turned into fake words. She tried to experience that very moment again, the red moist soil, the intense smell from the woods of pine and eucalyptus, where the carpet of dry leaves were getting softer after a long warm summer, and where the reddish sunlight glowed through the tree tops. She tried to remember the cold, the silence and that rare feeling of mastering the entire earth, to be eighteen years old and have your whole life before your feet. To love unterruptedly, slightly drunk from the smell of fresh air and love, without a past, with no worries about the future. To live in that moment and only that very moment, kiss eachother, discover eachother, surrounded of the winds breeze among the trees and the hum close to the waves which broke apart with a noice in fragrant foam. They were entangled around eachother, inside the same blanket, just as a conjoined twin couple in the same skin, laughing, promising eachother how it would be them forever, until eternity was reached. Highly convinced that they were the only ones who had got to discover the true definition of love. "

No Matter How You Feel, Get Up, Dress Up & Fight For Your Dreams

Dagens outfit inne // Dagens outfit uteee hehe // Jag & Sandra i skolan

Heej. Finns inget särskillt att säga förutom detta: skolaaaa. Haha! Dock har jag ingen som helst ångest över det och det känns inte alls jobbigt att va i skolan och stay on track med plugget. Tvärt emot så tycker jag att det är roligt att skolan har kommit igång igen! Både för att det är skönt att få struktur och roligt att man får träffa alla goa klasskompisar varje dag igen. Jag trivs verkligen, så sjukt tacksam för det! Dessutom är det skönt att ha något som tar upp mina tankar, annars skulle jag väl inte klara av dagarna.

Läs rubriken till detta inlägget, det är så sjukt viktigt tycker jag. "No matter how you feel, get up, dress up, and fight for your dreams". Visst man kan känna sig helt down vissa dagar, och det kan inträffa jobbiga saker i livet som får en att tro att inget kommer funka längre, att man aldrig kommer bli glad igen. Men jag har tänkt på denna quoten nästan varje dag sen jag såg den på instagram, och speciellt nu de senaste veckor/veckorna när jag kämpat med en del jobbiga saker. Det gäller att ge sig sjutton på att inget ska få dra ner en i längden, utan att man ställer sig upp igen och kämpar för det man drömmer om. Jag har verkligen mycket drömmar och idéer om framtiden efter gymnasiet som snurrar runt i huvudet, jag bara vill en massa. Och jag ska. Jag ska bara orka nuet först.

Vägra Höst-deppen-lista! ♥

Nu går vi ju mot mörkare tider, hösten är på väg och skolan drar igång igen. Då är det lätt för att bli lite deppig och dyster, och ofta så klagar man på olika saker. "Usch var kallt det börjar bli" och "jag pallar inte skola än, var tog sommaren vägen??" och liknande fraser är lätt sånt som skulle kunna komma flygade i mitt huvud de kommande dagarna och månaderna. Men jag har bestämt mig för att inte låta det hända, och jag känner faktiskt att iår så kommer det gå vägen! Jag accepterar att sommaren är slut, att det kommer bli mörkare och allt det där som tillhör hösten. För välmåendets skull så ska jag satsa på en pigg, positiv och mysig höst...det kanske kommer bli svårt, men jag har bestämt mig! :-) Nu ska jag skriva ned lite mål och planer som jag ska/ska försöka uppnå:

♥Köpa en snygg, rymlig skolväska som ska ha plats för både laptop, skolböcker och lite annat.

♥Inhandla fina & mysiga höst-kläder

♥Skaffa en fin liten näccesär och fylla med "bra att ha"-saker 

♥Hålla mig organiserad med kalender, skriva in skolarbeten, träningstider osv. 

♥Sträva efter att inte göra saker i sista sekund

♥Se till att planera in roliga saker i vardagen så som biobesök, små resor, tjejkvällar och sådant då o då.

♥Fortsätta med träningen!

♥Få mer sömn än förra terminen och försöka låta bli mobilen innan jag somnar

♥Ta tid för mig själv och tänka på mitt eget bästa. - kan låta själviskt men det är viktigt!

♥Tända ljus oftare, ta tid för spa-kvällar och unna mig utan att känna ånger

♥Tänka i nuet, le, inte stressa upp mig i onödan, sträva efter att prioritera rätt saker och putta bort negativa tankar

Det finns så mycker mer saker att skriva, byta bakgrund på datorn o mobilen, göra om rummet och så vidare. Men jag nöjer mig med detta sålänge. Kram på er!